TJEDAN CJELOŽIVOTNOG UČENJA

TEHNOLOŠKO-INOVACIJSKI CENTAR MEĐIMURJE: Naš doprinos stvaranju zajednice znanja

Usvajanje novih znanja, vještina i kompetencija izravno je povezano s uspjehom u postizanju profesionalnih i osobnih ciljeva i osjećajem ispunjenosti. Čovjek uči cijeli život – informalno odnosno 'usput' kroz razmjenu iskustava s drugima i kroz životne situacije u kojima se nađe, a ciljano kroz različite oblike formalnog i neformalnog učenja radi osobnog i profesionalnog razvoja. Činjenica da diploma ne jamči zaposlenje i kompetentnost i da se bez stalne nadogradnje znanja i vještina ne može postići izvrsnost sve je izraženija.

Tehnološko-inovacijski centar Međimurje (TICM) je poduzetnička potporna institucija u vlasništvu Međimurske županije. Od 2010. godine, u Centru znanja Međimurske županije u bivšoj vojarni u Čakovcu, gradimo razvojni ekosustav – zajednicu poduzetnih pojedinaca, poduzeća, udruga i institucija. U TICM-u svoje poslovanje razvija pedesetak, mahom informatičkih, poduzeća s više od 130 zaposlenih, a TICM je s godinama postao centar zbivanja u kojem se svakodnevno održavaju edukacije, konferencije, predavanja, poslovni susreti i niz drugih događanja.

Ivan Plačko, direktor TICM-a izlaže na jednom od brojnih studijskih posjeta u TICM-ovoj multimedijalnoj dvorani

Jedna od temeljnih zadaća Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje je pružiti priliku za obrazovanje ljudima različitih dobnih skupina i različitih obrazovnih potreba i interesa. Redovito organiziramo radionice, predavanja i seminare s temama vezanima uz pokretanje i vođenje poduzetničkih pothvata, digitalnu transformaciju poslovanja, internet marketing, računovodstvo, informatičke alate i e-trgovinu, poduzetništvo u turizmu i sportu, predstavljamo prilike za financiranje poduzetničkih projekata i slično. Nakon svake edukacije tražimo povratnu informaciju od korisnika kako bi svaka sljedeća bila još kvalitetnija i korisnija.

Tomislav Breznik, stručni suradnik u TICM-u drži jednu u nizu informatičkih radionica u informatičkoj učionici u zgradi TICM3

Iako smo uglavnom usmjereni obrazovanju odraslih, često smo domaćin studijskih posjeta učenika i studenata kojima nastojimo približiti TICM kao mjesto gdje jednog dana mogu pronaći zaposlenje ili pak svoje poslovne ideje pretvoriti u konkretne poduzetničke pothvate. Također, mjesto smo gotovo svakodnevnih informatičkih, robotičkih i drugih STEM tečaja za djecu i mlade u organizaciji udruga Mladi informatički stručnjaci-MIS i Međimurski informatički klub-MIK. Pod vodstvom MIS-a i MIK-a u našim prostorima djeluje Centar izvrsnosti informatike Međimurske županije i STEM centar.

Bogato iskustvo u organizaciji edukacija koristimo i kako bismo drugima pomogli u organizaciji edukacijskih inicijativa. Primjerice, za Tehničku školu Čakovec organizirali smo učeničke kampove i strojarske hubove u okviru novootvorenog Regionalnog centra kompetentnosti iz područja strojarstva.

Prilikom studijskih posjeta gosti se imaju prilike upoznati s našim brojnim aktivnostima, uslugama i infrastrukturom

Za organizaciju edukacija raspolažemo dobro opremljenim prostorima, a surađujemo i s velikim brojem edukatora – mahom iskusnih stručnjaka u područjima iz kojih drže edukacije. Kroz dvanaest godina našeg rada organizirali smo stotine edukacija, a to redovito činimo i dalje. Upravljamo s tri rekonstruirane i vrhunski opremljene zgrade na području bivše vojarne u Čakovcu ukupne površine od gotovo 4.000 m2. Osim desetaka uredskih prostora u kojima svoje poslovanje trenutno razvija pedesetak poduzeća, korisnicima su na raspolaganju i velika multimedijalna dvorana, dvije informatičke učionice (TICM 1 informatička učionica – TICM3 informatička učionica), tri sobe za sastanke (TICM 1 prizemlje – TICM 1 potkrovlje – TICM3), coworking prostor i sva potrebna prateća infrastruktura. Za kvalitetu TICM-ovih usluga zaslužan je tim od šestero motiviranih zaposlenika koji kontinuirano uče i primjenjuju naučeno u praksi, a svom poslu pristupaju stručno i odgovorno.

Od aktualnih edukacijskih aktivnosti izdvajamo edukacijski program o poduzetničkim vještinama u sklopu 2. strojarskog huba Regionalnog centra kompetentnosti Tehničke škole Čakovec koji se održava od 26. do 30. rujna te nastavak edukacija o korištenju komercijalnih i besplatnih uredskih alata. Na ovu temu 29. rujna organiziramo radionicu o korištenju besplatnih uredskih alata za koju je sudjelovanje besplatno. Edukacija je dio ovogodišnjeg Tjedna cjeloživotnog učenja – hvalevrijedne inicijative u kojem sudjelujemo već dugi niz godina, a prijave su moguće putem naše internetske stranice. U suradnji s partnerima upravo pripremamo nove strukturirane obrazovne programe iz područja prodaje koji će biti vrlo zanimljivi poduzetnicima koji svoj proizvod ili uslugu trebaju nekom prodati – dakle svima.

Edukacija o pokretanju i financiranju poduzetničkog pothvata održana u okviru strojarskog huba Tehničke škole Čakovec

Na našoj internetskoj stranici i Facebook profilu redovito objavljujemo vijesti i najave za sve koji su zainteresirani za sudjelovanje u edukacijama i drugim događanjima koja organiziramo. 

Trudimo biti inicijatori i realizatori ideja koje imaju dugoročan transformacijski učinak na razvoj sredine u kojoj djelujemo. Energiju za daljnji predani rad daju nam deseci uspješno provedenih projekata vrijedni više od 150 milijuna kuna u kojima smo bili inicijator ili dali svoj manji ili veći doprinos i kojima se gradi mozaik buduće, ljepše gospodarske i društvene slike Međimurja.

Unatoč neizvjesnosti uzrokovanoj globalnim kretanjima mi, u suradnji s Međimurskom županijom, JU REDEA-om, MENEA-om, Metalskom jezgrom, MIS-om i MIK-om i brojnim drugim partnerima, samouvjereno gledamo u budućnost. Upravo razvijamo projekt daljnjeg širenja kojim planiramo rekonstruirati preostale vojne objekte u Centru znanja i staviti ih u funkciju razvoja. Pri tome ćemo i dalje truditi se približiti nova znanja Međimurkama i Međimurcima i podržavati sve koji rade isto imajući na umu izjavu Stjepana Radića “Što više znanja – to više imanja.”

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije